Italia on yksi maailman muodin ykkösmaista

Tässä postauksessa nostan aiheeksi ihanan italialaisen muodin. Oletteko muuten tulleet tajunneeksi sitä, että kun kuljette maailmalla niillä kaikkein tunnetuimmilla pääkaduilla kuten New Yorkin Fifth Avenuella tai Lontoon Oxford Streetillä, on suurin osa niistä kaikkein tyyriimmistä ja tunnetuimmista muotikaupoista alunperin kotoisin Italiasta? Kansainvälinen luksusmuoti on hyvin suurelta osin italialaista käsialaa. Legendaarisia muotimerkkejä ovat esimerkiksi Gucci, Bottega Veneta, Alberta Ferretti, Moschino, Trussardi, Ferragamo, Dolce & Gabbana, Versace, Prada, Romeo Gigli, Armani, Sergio Rossi ja Tod’s, jotka ovat varmasti tuttuja kelle tahansa muotia seuraavalle.

640px-HK_TST_Canton_Road_GUCCI_ShopItalialaisen muodin juuret ulottuvat pitkälle historiaan ja sen sanotaan puhjenneen kukkaansa jossain 50-luvun tietämillä, kun italialainen muoti ja elokuvataide toivat uskomattoman tyylikkäät italiattaret ja italiaanot koko maailman tietoisuuteen. Vuosikymmen toisensa jälkeen italialaisilla on ollut tyylikkään ja muodikkaan kansan maine ja merkki “Made in Italy” on ollut laadun tae niin kengissä, laukuissa kuin juhlavaatteissakin. Itseltänikin löytyy muutamia monen vuoden takaisia asusteita, joissa on merkintä Italiasta alkuperämaana, ja kyllä nuo ovat todellakin kestäneet aikaa paremmin kuin mikään muu tuote.

Italialaista pukeutumisen tyyliä määrittelee ylellisyys ja laadukkuus, mutta ennen kaikkea asenne. Eräs italialainen muotitietoinen ystäväni kutsui tätä asennetta italiaksi nimellä “sprezzatura”, mikä tarkoittaa huolettomuutta. Niin, sitä se italialainen muoti onkin. Kaikki saadaan näyttämään niin suunnittelemattomalta ja huolettomalta. Olalle viskataan joku huivi ja se näyttää yhtäkkiä aivan tajuttoman trendikkäältä ja toimivalta. Tämä huoleton tyyli on nähtävissä kaikkialla Italiassa. Kokeile vaikka kulkea Roomassa minä hyvänsä aamuna alueilla, joilla liikkuu paljon paikallisia talousalan ihmisiä matkalla töihin. Siinä missä esimerkiksi Lontoossa tai Madridissa näkee todella huoliteltuja asuja, ei italialaisilla ole nähtävissä tätä, vaan asu näyttää vaivattomasti tyylikkältä ja rennolta. En tiedä, miten kauan asukokonaisuuksia todellisuudessa on mietitty, mutta rento tyyli näyttää siltä kuin se olisi kyhätty ikään kuin vahingossa näyttämään tyylikkäältä.

Itse kun satun olemaan tällainen muoti-ilmiöistä kiinnostunut kulinaristi, en voisi kuvitella parempaa matkailukohdetta kuin Italia. Hyvän ruuan syömisen lomassa voi käydä tekemässä aivan uskomattomia löytöjä muodin saralla. Italia on täynnä ostospaikkoja vaatteita rakastavalle. Siellä on pilvin pimein tunnettujen muotimerkkien putiikkeja, nousevien muotisuunnittelijoiden luomuksia kaupittelevia pop up -myymälöitä, suuria tavarataloja, joissa ovat esillä kaikki suosituimmat italialaiset muotimerkit sekä ihania pieniä kauppoja, joissa myydään täysin tuntemattomia merkkejä, mutta joista voi ostaa todellisia helmiä. Koko Italian maa on unelmien muotimekka, josta ei todellakaan voi lähteä pois tyhjin käsin. Itse olen käynyt Milanossa kolme kertaa, Roomassa kerran ja Napolissakin kerran, ja kaikista olen tuonut kotiin tuliaisina monenlaista ihanaa päällepantavaa.

Italiassahan on aina ollut muotiteollisuutta. En nyt puhu siitä, kuinka Valentinon ja Moschinon kaltaiset muotitalot suoltavat valtavia määriä pukuja ja mekkoja myytäväksi, vaan siitä, että yhtä lailla Italiassa voi vielä tänäkin päivänä käydä teettämässä itselleen puvun tai mekon, eikä se ole mitenkään epätavallista. Ihan pienimmätkin pikkukaupungit tarjoavat räätälin palveluita, joita monet myös käyttävät. Italiallahan on todella pitkät perinteet tekstiilintuotannossa ja joka paikasta löytyy perheomisteisia pikkuyrityksiä, jotka tarjoavat todella taidokasta käsityötä. Itse olen sen verran selvittänyt, että tietyt alueet tunnetaan tietyistä erikoisosaamisistaan, kuten Comon alue silkistään, Toscanan alue nahastaan ja Valenzan alue kultasepistään. Pohjois-Italiassa muodissa vaikuttaa Itävallan vaikutus ja minimalismi. Etelä-Italiassa Välimeren läheisyys ja auringonpaiste tuovat muotiin keveyttä. En oikein osaa päättää, kummanlaisesta muodista itse pidän enemmän, mutta sen voin sanoa, että vain harvoin Italian muodille vetää mikään muu vertoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *