Pohjoismaista muotia

Nyt kun ihana & Other Stories on rantautunut meille Suomeenkin, ajattelin tässä postauksessa kirjoitella pohjoismaisesta muodista, joka on tunnettu maailman muotipiireissä jo vuosikymmeniä – tietenkin vuosikymmenestä riippuen hieman eri tyyleistä, sillä esimerkiksi 1960-luvullahan skandinaavista muotia leimasivat voimakkaat kuviot ja rohkeat värit, joiden edellä kävijä merkkinä mainittakoon Marimekko. Sen jälkeen maailmalla ihailtiin pohjoismaisen muodin järkevyyttä ja käytännöllisyyttä yhdistettynä tyylikkyyteen, jota Marc O’Polon kaltaiset merkit edustivat 80-luvun kieppeillä. 90-luvulla syttyi uusi pohjoismaisen muodin ilmiö, josta se on tunnettu sittemmin kaikkein parhaiten maailmallakin, nimittäin yksinkertainen ja luonnonläheinen sekä raikas tyyli. Tämä tyyli sopii oikeastaan kaikille, sillä se on riittävän moderni ja pelkistetty, mutta toisaalta osittain myös halutessaan uskalias ja kokeileva.

Pohjoismaalaiset pukeutuvat taitavasti

11011689273_82164c18e0_bOlen itse maailmalla reissatessani pistänyt merkille sen, että me pohjoismaalaiset pukeudumme loppujen lopuksi aika hyvin. Etenkin tyylitietoiset keski-ikäiset ja nuoremmat ovat todella taitavia pukeutujia, joilta löytyy silmää sen suhteen, millaiset vaatteet kannattaa yhdistää juuri omaan kroppaan, jotta ne korostaisivat sen parhaita puolia ja peittelisivät vähän huonompia puolia.

Klassisen stereotypian mukaan ruotsalaiset ja tanskalaiset ovat niitä todella hyvin pukeutuvia, mutta uskaltaisin väittää, että viime vuosikymmenen aikana myös norjalaiset ja suomalaiset ovat todella nousseet tyylikkäiden pukeutujien joukkoon. Monet ruotsalaiset, norjalaiset, suomalaiset ja tanskalaiset muotibloggaajat ovat eräitä maailman seuratuimmista muodin saralla bloggaavista, sillä skandimuoti on maailmalla kova sana. Huolettomuus ja eleetön estetiikka sekä minimalistinen kepeys saavat vaatteen kuin vaatteen näyttämään vaivattomasti ylle valitulta ja rennolta.

Tyylikkäitä vaatteita pikkurahalla

Aina kun juttelen ulkomaisten muotia seuraavien kavereiden kanssa, ihailevat kaikki suureen ääneen pohjoismaisia muotivaikuttajia kuten Day Birger et Mikkelseniä, joka onkin ansaitusti noussut yhdeksi tunnetuimmista muotitaloista. Jos vähän kohtuuhintaisempaa pohjoismaista muotia hakee, ovat parhaat vaihtoehdot omasta mielestäni H&M:n ja jutun alussa mainitsemani & Other Stories -merkin ohella myös veikeä ja sopivan kokeileva Monki. Nämä kaikki kolme merkkiä tarjoavat skandityyliä todella kukkaroystävälliseen hintaan.

Meillä Suomessahan on ollut H&M:n ja Monkin tarjontaa jo vuosikausia, mutta monet ovatkin jo pitkään odotelleet & Other Storiesin saapumista, enkä itse voi olla myöntämättä, että niin minäkin! Rakastan sellaista pelkistettyä ja puhdasta tyyliä, jota kyseinen merkki tarjoaa. On ihan parasta, että trendikkäästä ja ajankohtaisesta pohjoismaisesta muodista on mahdollista nauttia pienemmälläkin budjetilla.

Pohjoismaalaisia kärkivaatemerkkejä

Viime aikoina olen yrittänyt selvittää, mitkä ovatkaan juuri tällä hetkellä niitä kaikkein suosituimpia ja arvostetuimpia vaatemerkkejä, jotka ovat jostain pohjoismaasta lähtöisin. Itselläni tulevat ensimmäisenä mieleen Acne Studiosin ohella myös House of Dagmar ja suomalainen Makia.

House of Dagmarillahan on ikää jo kymmenisen vuotta, mikä näkyy merkin vaatteiden erinomaisissa leikkauksissa ja todella taidokkaasti matchatuissa värisävyissä. House of Dagmaria saattaa joku parjata kalliiksi merkiksi, mutta omasta mielestäni se, että merkin neuleet on neulottu käsin ja valtaosa vaatteissa käytetystä materiaalista on jotain luonnonmateriaalia, antaa oikeuden veloittaa hiukan korkeampia summia. Itseltäni löytyy yksi House of Dagmarin villaneule ja yksi t-paita, ja voin kyllä sanoa, että heti ensimmäisellä kerralla päälle niitä vetäessäni olen kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka huolellista jälkeä vaatteiden saumauksissa on tehty.

Tietenkin kaikki 2000-luvulla muotifarkkuja pitäneet tuntevat Acne Studiosin, joka on niin ikään ollut pinnalla ainakin kymmenen vuoden ajan. Acnen farkuissa parasta on niiden laadukkuus ja tyylikkyys sekä se, että niihin on aina kätketty joku pikkuinen juttu, joka tekee niistä aivan omanlaisiaan. Sanoisin, että suomalaisen Makian kohdalla pätevät kaikki samat ominaisuudet, ja voin vaan toivoa, että Makialla menee hyvin tulevaisuudessakin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *