Raha-asiat myötä- ja vastoinkäymisissä

Avioliitto, ja pahan päivän tullen avioero, vaikuttavat elämään monin tavoin, niin myös taloudenpitoon. Monesti pariskunnalla on mietittävänään myös yhteisen omistusasunnon hallinta – jääkö toinen taloon, vai myydäänkö entinen koti? Yhdelle ihmiselle uuden asunnon ostaminen ja lainan saaminen ei ole itsestäänselvyys, kun etenkin suurissa kaupungissa hinnat ovat pilvissä ja pankit ovat varovaisia. Tässä muutamia neuvoja pariskunnille, joilla on yhteistä omaisuutta.

 

Liiton alussa – laina kummankin nimiin

Avioliiton alussa ja asuntoa ostaessa avioero ei ole mielessä eikä suunnitelmissa, mutta elämän ylä- ja alamäkiin kannattaa varautua. Avioliiton myötä puolisot saavat avio-oikeuden toisiensa omaisuuteen, mutta se on ajankohtaista vasta, kun puoliso kuolee tai pari päätyy avioeroon.

Muun muassa Nordea ehdottaa hakemaan lainaa ja ostamaan asunnon kummankin puolison nimiin, mikäli molemmat osallistuvat lainanmaksuun. Avioehdon allekirjoittamisella puolestaan voidaan kieltää tai rajoittaa toiselta avio-oikeus. Näin omaisuudenjako ja laina-asiat ovat selkeitä, jos ero on edessä.

Avoliitossa neuvo on jopa vielä oleellisempi, sillä avio-oikeutta vastaava oikeus ei päde avopareilla. Lakiin ja säädöksiin katsoen avoliitossa molemmilla puolisoilla on oma omaisuutensa, toisin kuin aviopareilla Laina pysyy avoliiton aikana ja mahdollisen eron jälkeen hänellä, jonka nimissä se on – vaikka kummatkin olisivat osallistuneet lainanmaksuun.

 

Verotusmuistisääntöjä asuntovelallisille ja pariskunnille

Verohallinto kertoo, että mikäli puolisoilla on yhteinen laina, velan korot voi vähentää verotuksessa niiden maksaja. Yleisesti ottaen avio- tai avoliitto eivät vaikuta merkittävästi verotukseen, sillä Suomessa puolisoita ei veroteta yhteisesti. Veroilmoituksissa puolison määrittely, eli asuvatko henkilöt yhdessä ja/tai avio- tai avioliitossa, vaikuttaa tiettyihin verovähennyksiin, ja näistä kerrotaan tarkemmin Verohallinnon sivuilla.

Verohallinto saa tiedon avioliitosta ja avioerosta suoraan maistraatilta. Avoliitto ilmoitetaan Verohallintoon yhteisen lapsen synnyttyä, ja avoero pitää ilmoittaa Verohallinnolle. Sen voi esimerkiksi kirjoittaa esitäytetyn veroilmoitukseen kohtaan, jonka nimi on nimi on – melko kohtalokkaasti ja dramaattisesti – ”Olen muuttanut puolisostani pysyvästi erilleen”.

 

Liiton lopussa – Asunto myyntiin

Avioparin yhteiseen kotiin sisältyy muistoja, mutta (tai juuri senkin vuoksi) avioeron jälkeen koti kannattaa myydä. Näin kumpikin vapautuu asuntolainaosuudestaan sekä siihen liittyvistä vakuutuksista ja veroista. Kumpikin on halutessaan valmis uuden asunnon etsimiseen ja lainan saamiseen.

Mikäli asuntoasioissa ei päästä sopuun, tuomioistuimen osoittama pesänjakaja voi hakea käräjäoikeudelta luvan asunnon myymiselle, ulkopuoliselle taholle. Myynnissä asuntolainan osuus maksetaan pois, ja mahdollinen jäljelle jäänyt rahamäärä jaetaan omistusosuuksien mukaisesti.

Asunnon omistaminen ja/tai asuntolaina eivät ole tietenkään ainoita huomioitavia asioita erotilanteessa. Muun muassa testamentti ja edunvalvontakirjat on syytä päivittää uuden elämäntilanteen mukaiseksi, sekä avio- että avoeron jälkeen. Asianajajat, pankkivirkailijat ja muut asiantuntijat ovat näissä tilanteissa puolisoita varten, ja heihin on viisasta ottaa yhteyttä mahdollisimman pian, kun päätös erosta on tehty.

 

Pää kylmänä

Kuten avioliitossa ja avioerossa yleensäkin, maltti on valttia. Hätäiset talokaupat eivät ole välttämättä paras vaihtoehto, vaan joskus väliaikainen vuokra-asunto on turvallisin valinta. Kahden asunnon loukusta ei varoiteta turhaa, joten senkin takia vanha asunto kannattaa myydä pois tieltä. Lisäksi asuntolainan hakijalla on aina syytä olla riittävästi käteisvaroja ennen pankkiin astumista. Pankit eivät välttämättä edes myönnä lainaa, mikäli entistä asuntoa ei ole saatu myytyä.

Vaikka eroaika on usein vaikea kummallekin ja käytännön asiat käyvät hermoille, parhain olisi pitää myös liian voimakkaan tunteensa kurissa ja miettiä järkevästi ja rauhallisesti. On hyvä, jos eroa tekevä pari malttaa pohtia yhdessä kummankin puolison taloudellista tilannetta. Voi kestää pitkiäkin aikoja, ennen kuin talo on saatu myyntiin, ja silloinkin molempien talous pitää turvata.

https://danskebank.fi/sinulle/elamantilanteeni/perheessa-tapahtuu/eron-pankkiasiat/omaisuus-erotilanteessa